Tetteid nyomában

Elgondolkodtál már azon, hogy minden tetted mögött ott lapul egy ok, amiért az adott lépést megtetted? Legyen az tudatos, vagy tudattalan döntés, mögötte egy jól értelmezhető rendszer bújik meg, amit te is megtanulhatsz irányítani.

Kényelmes lehet azt hinni, életünk eseményei pusztán véletleneken és megérzéseken alapulnak. Ilyenkor mind a döntési kényszer mind pedig a felelősségvállalás is enyhül a tudatosságunkkal együtt. Rábízzuk mindennapjainkat a jószerencsére, vagy az aktuális időjárásra. Kerüljük a döntési helyzeteket és a konfliktusokat. Komfortos lehet, de fontos észben tartani: ha nem Te irányítod az életed, megteszi más helyetted!

Felelősséggel tartozunk jelenlétünkért, tetteinkért és döntéseinkért. Az, hogy itt vagyunk és élettel töltjük ki az adott teret, önmagában is egy csoda. Ne hagyd csak úgy elillanni. Éld át a saját csodádat és fedezd fel azt a varázslatos érzést, amikor megérted ön magadat, vágyaidat és felfedezed magadban az erőt ahhoz, hogy mindezeket irányíthatod.

Minden vágyad és motivációd forrását hat alapvető szükséglet határozza meg.

Vegyünk példának egy vásárlást. Mikor mindig ugyanabba a boltba térsz be és ugyanazokat a termékeket veszed meg, a biztonságot helyezed előtérbe.  A biztonság iránti vágyad veszi meg újra és újra ugyanazt a kávét is.

Mikor aztán úgy döntesz, hogy ideje váltani és egy újabb kávé fajtát emelsz le a polcról, majd viszed haza, a változatosságot éled meg. 

Vegyünk példának egy vásárlást. Mikor mindig ugyanabba a boltba térsz be és ugyanazokat a termékeket veszed meg, a biztonságot helyezed előtérbe. A biztonság iránti vágyad veszi meg újra és újra ugyanazt a kávét is.

Mikor aztán úgy döntesz, hogy ideje váltani és egy újabb kávé fajtát emelsz le a polcról, majd viszed haza, a változatosságot éled meg.

Hazaérkezve aztán boldogan meséled el párodnak, hogy újítottál a jól megszokott kávétokon és egy soha nem próbált, remek darabbal tértél vissza. Valószínűleg főzöl is egy adaggal és megkínálod vele. Az is lehet, hogy csak szóban igyekszel megerősíteni, hogy jól választottál. Mindenesetre mindkét döntés mögött a fontosság érzése áll. Fontossá vált, hogy a döntésed elismerést és jóváhagyást kapjon.

A szeretet és kapcsolódás már a pároddal való beszélgetés alatt jelen volt. A vágyadat, hogy választásod neki is örömet okozzon a fontosságodon túl a szeretet is hajtotta.

Attól függően, hogy a fenti példán végigvezetett négy szükségletből számodra melyik a húzóerő, mutatja meg döntéseid irányát.

A hat szükségletből négyet elsődlegesnek tartunk:

  • Biztonság/Bizonyosság
  • Változatosság
  • Fontosság
  • Kapcsolódás/Szeretet

Kettő pedig a lélek szükséglete:

  • Fejlődés
  • Hozzájárulás

A cél, hogy mozgató erőidet úgy tudd majd kialakítani, hogy a két lélek szintű szükséglet lépjen előre életedben: a fejlődés és a hozzájárulás.

A fejlődés, mert ha az nincs jelen az életedben, visszaesel. Azóta fejlődsz, hogy megfogantál. Ez egy folyamatosan áramló erő az életedben. Abban a pillanatban, ahogy abbahagyod a növekedést hanyatlásba kezdesz.

A hozzájárulás pedig már túlmutat önmagadon. Életed legmagasabb szintje, mikor döntéseidet nem önmagad vágyai motiválják, hanem az, hogy adj. Hogy tetteiddel ne csupán saját javaidat szolgáld, hanem másokat is elérhess vele.

Összegezve tehát, ez a hat szükséglet egy adott sorrendben van jelen életedben. Bármelyik is legyen a legfontosabb számodra, az életed minden területére hatással van!

Mikor a biztonságot helyezed előtérbe, olyan helyzeteket keresel, amiket uralni tudsz, vagy erős hitrendszert építesz magad köré, ami megadja a kívánt biztonságérzeted. 

Ha a fontosság érzete hajt, olyan versenyhelyzetekben találhatod magad, ahol bizonyíthatod értékeidet. A változatosság a legfontosabb számodra? Akkor kihívásokat és izgalmat keresel a mindennapokban.

Mikor a szeretet és kapcsolódás hajt valószínüleg keresed a közösségi élményeket ahol a kölcsönös odafigyelés és jelenlét meghatározó. Ha számodra valóban a szeretet és a kapcsolódás a legfontosabb, nagyobb valószínűséggel tudod az összes többi szükségletedet is kielégíteni.

A fejlődés mindennapjaink szerves része. A változást itt az hozza meg, mikor ez a fejlődés nem csupán tudattalan lépésekből áll, hanem határozott és tudatos cselekedetekből amit a megfelelő szükséglet motivál.

Végül a hozzájárulással érjük el azt a szintet ahol mindennapjaink örömtelivé válnak. Mikor tetteinket nem saját vágyaink, hanem egy közösségibb életérzés hajtja. Mikor képesek vagyunk rálátni arra, hogy amit teszünk, hatással van, és ezért a hatásért felelősséggel vagyunk.

Önmagában az, hogy tudod mit miért teszel már egy hatalmas lehetőség a változáshoz. Ha megfigyeled milyen következményei vannak fő húzóerőd okozta döntéseidnek, tisztábban látod a jelenedet. Innen már csak egy lépés, hogy megfogalmazd magadnak melyik emberi szükséglet(ek) kellenek ahhoz, hogy életed jó irányba változzon.

Megosztom:
Gilányi Attila
A kiteljesedés megszállottja vagyok. Sok évvel ezelőtt a saját életemre kerestem a megoldást, ma már azon dolgozom, hogy másokat is hozzásegíthessek ahhoz, hogy életük minden pillanata örömteli legyen.

Szólj hozzá!

Kategóriák

Legutóbbi bejegyzések

Csatlakozz Te is!
Csatlakozz több, mint 3000 VIP taghoz, hogy heti frissítéseket és különleges ajánlatokat kaphass!
Csatlakozz Te is!

Csatlakozz több, mint 10.000 VIP taghoz, hogy heti frissítéseket és különleges ajánlatokat kaphass!

Ez a weboldal a böngészési élmény tökéletesítése érdekében cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárulsz ezek használatához. További információ