Te hol élsz?!

Nem földrajzilag kérdezem. Az időben!

Miért kérdezem?

Azért, mert ha nem MOST élsz, az sok frusztrációhoz vezethet.

Na de milyen az, aki nem MOST él?

A múltban élők

Az az emberfajta, aki leggyakrabban arról beszél, hogy

  • Mit kellett volna megtennie, de nem tette, ezért most szörnyű helyzetbe került
  • Mit rontott el a múltban
  • Mit rontottak el a szülei a múltban, amiért a jelene kész szenvedés
  • Milyen jó dolog történt a múltban, aminek már persze vége, tehát csak a szenvedés marad

A múltban élők nagyon jó kifogásokat találnak mindenre, ugyanis az egész múltjuk rendelkezésre áll, hogy válogassanak. A múltban élők általában a komfortzónájukat nagy becsben tartó egyedek, tele beteljesítetlen vágyakkal és szorongással. A felelősségáthárítás nagy mesterei, ugyanis a múlt úgysem változtatható, ha egyszer el lett rontva valami, már nincs mit tenni!

A jövőben élők

A boldogságot mindig valami jövőbeli dologhoz kötik. Ha ez ne adj’ Isten be is következik, akkor egy másik jövőbeli dolog után néznek, ami után tudnak ácsingózni. Ugyanígy a teendőket is egy -jó esetben soha el nem érkező- jövőbeli dátumhoz vagy eseményhez kötik.

Tipikus árulkodó mondatok :

  • De jó lesz, ha végre el lesz intézve az XYZ!!
  • Majd akkor diétázok, ha nem lesz stressz az életemben

A jövőben élőknek már szinte nem is kell kifogásokat keresniük, ugyanis nem arról van szó, hogy valamit nem tesznek meg, csupán MÉG nem tették meg! Persze a jövőben meg fogják tenni, csak hát a körülmények eddig nem engedték meg. A körülmények persze a jövőben is adottak lesznek, de ezt szeretik inkább nem firtatni, nehogy elillanjon a dolog logikája. A jövőben élők általában kevésbé frusztráltak, mint a múltban élők, azonban boldognak sem mondhatjuk őket, mert nem tudnak semminek örülni, mindent jövőbeli feltételekhez kötnek.

Természetesen nincs olyan ember, aki kizárólag a mában él (maximum a pszichiátriai intézetekben), különben soha nem tanulnánk a hibáinkból, nem vonnánk le következtetéseket a múltból és nem terveznénk a jövőt. Az ősemberek is előre megélezték a nyilaikat és nem akkor jutott eszükbe, amikor jött a mamut. Ezekre a dolgokra természetesen szükség van, probléma akkor adódik, ha múltba vagy jövőbe tekintést kifogásként használjuk és így korlátozó tényezőként hat.

Na de akkor hogyan éljünk a mában?

  • Amikor valamit halogatnál, gondold végig, hogy ennek valóban racionális oka van-e, vagy egy egyszerű kifogás
  • Vedd észre, amikor valamit egy múltbeli eseményre fogsz és gondold végig, hogy lehet-e másképp! El lehet engedni? Lehet máshogy megközelíteni a problémát?

Ennyi?! – gondolhatod magadban.

Igen, ennyi.

Legalábbis mára!

Megosztom:
Gilányi Attila
A kiteljesedés megszállottja vagyok. Sok évvel ezelőtt a saját életemre kerestem a megoldást, ma már azon dolgozom, hogy másokat is hozzásegíthessek ahhoz, hogy életük minden pillanata örömteli legyen.

Szólj hozzá!

Kategóriák

Legutóbbi bejegyzések

Csatlakozz Te is!
Csatlakozz több, mint 3000 VIP taghoz, hogy heti frissítéseket és különleges ajánlatokat kaphass!
Csatlakozz Te is!

Csatlakozz több, mint 10.000 VIP taghoz, hogy heti frissítéseket és különleges ajánlatokat kaphass!

Ez a weboldal a böngészési élmény tökéletesítése érdekében cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárulsz ezek használatához. További információ