Miért maradj távol a negatív emberektől?

A legnagyobb hatással az az öt ember van ránk, akikkel a legtöbb időt töltjük és a legközelebb állnak hozzánk.

Talán már Te is hallottad ezt a gondolatot, és eltűnődhettél azon, hogy kikkel töltöd javarészt az idődet. Hogy ezt megvizsgálhasd, elég, ha rátekintesz az előző egy hónapra. Ki az, akivel többször is találkoztál? Ki az, akivel sokat beszélgettél, és ki az, akivel folyamatosan tartod a kapcsolatot? 

Bárkik is ők, hatással vannak rád. A gondolataidra, de még a cselekedeteidre is ők hatnak. 

Ezért is érdemes odafigyelni mindazokra, akik aktívan részesei életünknek, és kerülni mindazokat, akik folyamatosan negatívan szemlélik a világot. Persze ez nem mindig sikerülhet. A kollégád, a tanárod vagy a szomszédod is lehet az a negatív szemléletű egyén a közeledben, aki hatással van rád, és eltorzíthatja az életszemléletedet. Az ilyen kivédhetetlen találkozásokkal a legjobb ha úgy teszel, mintha meg sem történt volna. Igyekezz kerülni azt az embert, vagy leépíteni beszélgetéseitek számát. Ilyenkor nem érdemes azzal törődni, hogy mit gondolhat a másik fél, mert sajnos a tapasztalat azt mutatja, a negatív szemléletű embernél bárhogy is viselkedsz Te, vagy bárki más, abban hibát fog találni. Ha nincs megfelelő védekezési mód a birtokodban az ilyen emberek ellen, akkor a negativitás úgy terjedhet el a te életedben is, mint egy agresszív vírus. Egyszer bekerül a gondolatmenetedbe és rövid időn belül meg is változtatja azt. A gondolataid pedig a saját világodat teremtik meg, így  nagyon fontos, hogy azok milyen irányba haladnak.

Milyen az, ahogy egy negatív ember szemléli a világot?

  • „Nézd, odacsinált a kutyája!”
  • „Ez a turista milyen lassan cammog előttünk.”
  • „A szemét is a kuka mellett hever.”
  • „A kávé túl forró!”
  • „A kollégám teljesen tönkretette a napom a beszólásával.”
  • „Már megint csörög ez a telefon, senki nem hagy nyugton!”

Az ilyen beszélgetések, megnyilvánulások, ha túl gyakoriak a környezetedben, hatással vannak rád. Észre sem veszed és hasonlóan vélekedsz majd te is: „Nahát tényleg, mennyire igaz, és tényleg mennyire bosszantóak ezek a dolgok!” 

Aztán mindez fokozódik, ha nem egy, hanem kettő, három, négy vagy akár öt negatív emberrel veszed körül magad nap mint nap.

Már egy negatív gondolkodású ember is megnehezíti a boldog mindennapokat, de ha a legközelebbi ismerőseid túlnyomó része így gondolkodik, szinte lehetetlen lesz számodra a pozitív életkép megalkotása.

Mit tehetsz? Keresd a pozitív gondolkodású emberek társaságát és vedd magad körbe hasonló hozzáállású ismerősökkel.  Azt hiszed, ők könnyed, boldog, mosolygós emberek? Ők inkább azok, akik a lehetőséget választják és ezzel együtt talán a nehezebb utat is. Ők azok, akik inkább fejlődnek, sem hogy feladják a céljuk. Emberek, akik alkotnak, nem pedig buzgón fogyasztanak. Azok, akik megoldják a problémákat, nem pedig elmenekülnek. Hagyd, hogy a pozitív emberek formálják hiedelmeidet, meggyőződéseidet! A példáik igazolhatják, hogy amit csinálnak, az működik.

Pozitív emberekkel lenni azt jelenti, hogy egyre több érdekes beszélgetésben lesz részed. Mikor kérdéses helyzeteket tárgyaltok meg, figyelj majd, mert nem a nyafogást tapasztalod, hanem gondolatmeneteket a megoldásról.

Biztatást kapsz, jó példákat látsz, átveszel támogató hiedelmeket és egyre jobban akarsz majd teljesíteni. Inspirált leszel, és lépést akarsz tartani azzal a teljesítménnyel, amit magad körül tapasztalsz.

Biztatlak, tapasztald meg, próbáld ki egy hónapig, hogy tudatosan pozitív emberek társaságában tartózkodsz. A te ismerőseid között is sok hasonló, tevékeny ember található. Csak helyezd a figyelmed rájuk. Hívd el őket kávézni, vagy a munkahelyeden, az iskolában igyekezz velük beszélgetést indítani. Ha valaki kifejezetten imponál, mert élete, céljai és eredményei figyelemre méltóak számodra  nézd meg, hogyan beszél, milyen a testtartása, légzése, mit gondol a világról. Kezdd el utánozni a viselkedését. Néha eljátszhatsz azzal, hogy úgy teszel, mintha az ő szemével látnád és a fülével hallanád a világot! Milyen gondolataid lesznek így? Szaknyelven ezt úgy hívjuk: modellezed őt.

A legjobb, ha sikerül elfelejtened azokat, akik csak panaszkodnak, a felelősséget másra hárítják és semmi erőfeszítést nem mutatnak arra, hogy a problémáikat megoldják.

Találj olyan embereket, akik vidáman ébrednek, időt teremtenek a számukra fontos dolgokra és hatékonyan be is fejezik azokat!

Érdemes olyan programokat és közösségeket keresned, ahol a jelenlévő emberek a fejlődésben és haladásban hisznek. Érzik önmaguk felelősségét és hozzájárulnak környezetük javulásához is. Minél többet jársz ilyen közösségbe vagy programra, annál intenzívebben válsz Te is olyan emberré, aki fejlődik, felelősséget vállal és hozzájárul környezete jólétéhez is. A negatív életszemléletet bámulatos gyorsasággal lehet kiiktatni életedből, csak a megfelelő emberekre és közösségekre kell hozzá fókuszálnod.

Megosztom:
Gilányi Attila
A kiteljesedés megszállottja vagyok. Sok évvel ezelőtt a saját életemre kerestem a megoldást, ma már azon dolgozom, hogy másokat is hozzásegíthessek ahhoz, hogy életük minden pillanata örömteli legyen.

Szólj hozzá!

Kategóriák

Legutóbbi bejegyzések

Csatlakozz Te is!
Csatlakozz több, mint 3000 VIP taghoz, hogy heti frissítéseket és különleges ajánlatokat kaphass!
Csatlakozz Te is!

Csatlakozz több, mint 10.000 VIP taghoz, hogy heti frissítéseket és különleges ajánlatokat kaphass!

Ez a weboldal a böngészési élmény tökéletesítése érdekében cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárulsz ezek használatához. További információ