8 tipp a mentális egészséghez, amit már ma elkezdhetsz követni

8 tipp a mentális egészséghez, amit már ma elkezdhetsz követni

Tudtad, hogy Magyarországon több, mint 2 millió, -tehát minden ötödik- ember érintett valamilyen mentális egészséggel kapcsolatos problémában? Sokan tudomást sem vesznek a mentális állapotukban végbemenő változásról, sem arról, hogy ez a változás milyen nagy mértékben befolyásolhatja az életminőségüket. A mentális egészség megőrzésére és fejlesztésére számtalan lehetőség áll rendelkezésre, a rendszeresen végzett fizikai és szellemi gyakorlatoktól, gondolataid és érzelmeid tudatos irányításáig. Az első és legfontosabb lépés azonban egy számodra is elfogadható és valóban működő eszköz megtalálása.

Mit jelent a mentális egészség?

A mentális egészséged a pszichológiai és érzelmi állapotaid, valamint szociális helyzeted összessége. Mindazonáltal a köznyelvben a „mentális egészség” kifejezésről a legtöbben mentális betegségekre asszociálnak, de a kettő közel sem ugyanaz. A mentális betegség rendellenes agyi működést takar, mint a depresszió, a skizofrénia vagy épp a bipoláris zavar.

A mentális egészséged számos tényezőtől függ, a genetikai adottságaidtól kezdve, agyad kémiai összetevőin keresztül, múltbeli élettapasztalataidig, és generációkon átívelően a családodban előfordult, szenvedéssel járó kihívásokig. A mentális egészség nem korhoz kötött kérdés, minden életszakaszban, életed minden területét befolyásolja.

A mentális egészség pontos definíciójához tudnod kell, hogy a mentális egészség kialakítása és megőrzése egy élethosszig tartó folyamatot takar, és nem valamiféle célt. Mindenkinek törődnie kell mentális jóllétével, akár van diagnosztizálható problémája, akár nincs.

Már azzal is sokat tehetsz magadért, ha felteszed a kérdést: “Hogyan tudnám megőrizni a mentális egészségem?”, hiszen bármi, amit gondolatban megfogalmazunk, közvetlen hatással van cselekedeteinkre. Tudatos és elfogadó megközelítéssel képessé válhatsz megtalálni a benned rejlő erőt, amivel olyan életet élhetsz, amit valójában megérdemelsz. Ahelyett, hogy a mentális egészségedre van/nincs állapotként tekintenél, gondolj rá örökérvényű létező valóságként minden körülménytől függetlenül.

Szerezd meg a támogatást a kimagasló mentális egészségedhez!

Miért fontos a mentális egészség?

A mentális egészség elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy jól érezd magad a bőrödben. Ha bármilyen szempontból sérül, az életed minden területére kihat, mert nagy mértékben befolyásol a gondolkodásban, meghatározza érzelmeidet, és ezek által a cselekedeteidet is. Az érzelmeidben vagy mentális állapotodban bekövetkező változás hatására másként és más dolgokat teszel, vagy épp nem teszel. Ahhoz, hogy valódi csodaként élhesd meg az életedet, kézben kell tartanod a mentális egészségedet. A világban minden energia, így te is az vagy, legalábbis van valamennyi energiád. A kézben tartás kulcsa pedig a rendelkezésre álló energiáid hasznos és hatékony felhasználása és feltöltése, amihez figyelmed irányítása az egyetlen lehetőséged. A pozitív mentális állapot pozitív cselekvésekhez vezet.

Mentális egészséged és tisztaságod nem csak a produktivitásodban és hozzáállásodban mutatkozik meg, de általa lényegesen nagyobb mértékben járulhatsz hozzá minden közösségedhez. Ha pozitívan és örömmel közelítesz a világ felé, megtetted az első lépést ahhoz, hogy ne légy depressziós. Ha figyelmedet a haladásra és a fejlődésre irányítod, a hétköznapok kihívásaival is könnyebb lesz megbirkóznod.

Miért fontos a mentális egészség?

Hogyan tudom fenntartani a mentális egészségem?

Kifejezetten mentális problémákkal kapcsolatos kérdésekben javaslom, hogy kérd orvos vagy pszichoterapeuta segítségét, de a megőrzés és a fejlődés érdekében számos dolog áll rendelkezésre, amit magadtól is megtehetsz. Mentális egészségedet kézben tarthatod azzal, hogy megfigyeled, akár naplózod a hangulatodat, tudatosan foglalkozol lelkiállapotoddal, változtatsz fizikai síkon folytatott szokásaidon, és részt veszel társadalmi vagy közösségi tevékenységekben, sok más lehetőség mellett.

1. Mérd fel a mentális egészségedet

Mielőtt mentálhigiénés szakemberhez fordulnál, elsőként tudatosítsd mi alapján gondolod azt, hogy segítségre van szükséged? Történt bármi, ami hatással lehet a lelkiállapotodra, vagy minden különösebb ok nélkül érzed, hogy apad az érdeklődésed korábban szeretett dolgaid iránt, esetleg az energiaszinted csökkenését tapasztalod? Talán visszatérő negatív gondolatok vagy szokások gyötörnek?

Nem szégyen fel-, el- és beismerni sem, ha rosszul érzed magad, de a legfontosabb tudatosítanod, hogy mi az, amin keresztülmész, és eldöntened, hogy továbblépsz. Ha nem érzed, hogy a legjobb önmagadként működsz, annak biztosan oka van, és a változtatáshoz meg kell ismerned, hogy ez az ok hol gyökeredzik.

Fontos tudnod, hogy élete során mindenki megél mélységeket és magasságokat, ezért magabiztosan kijelenthetjük, hogy senki sem lehet tökéletesen boldog egész élete során, és ugyanígy senki sem lehet végtelenül szomorú mindörökké. Nem kell ostoroznod magad amiatt, ha azt érzed, hogy mentális egészséged mélyponton van. Attól, hogy negatív gondolatokra és érzésekre fókuszálsz, még nem válsz mindjárt olyan szerencsétlenné, akin nem lehet segíteni.

2. Ne akarj tökéletes lenni

A mentális egészség nem egyenlő a mentális tökéletességgel. Előbbi a gondolataid, érzéseid és testi érzeteid folyamatos változásának megtapasztalása; az utóbbi pedig lehetetlen. Az egyik legveszélyesebb tévhit a mentális egészséggel kapcsolatban, hogy az a kellemetlen érzelmek vagy és gondolatok hiányát jelentené. Egy küzdelmektől mentes élet valóban jó lenne, de ez irreális elvárás. Ha valaki alacsonyabb rendűnek minősíti magát a problémája miatt, azzal nagyban hozzájárul kapcsolati elszigetelődéséhez és a mentális egészséged fontosságáról való megfeledkezéshez is.

Amikor kialakítod mentális egészséged fenntartásának és fejlesztésének rendszerét, fontos értened, hogy a tökéletesség állapotát te sem fogod elérni soha. Amit építesz és gondozol, az egy olyan magas szintű mentális állapot, ami biztonságérzeted és örömöd forrása lehet.

Ne akarj tökéletes lenni

3. Ismerd fel, hogy pillanatnyi állapotod nem végérvényes

Amikor arra keresel választ, hogyan változtass a lelkiállapotodon pozitív irányban, meg kell értened, hogy a mentális egészség nem olyasmi, amivel az ember egyszer foglalkozik és ezzel meg is oldotta a problémáját. Ez egy állandó fejlődési folyamat, mert lelkiállapotunk külső és belső élményeink és tapasztalatalásaink, és a fizikumunkat érintő hatások által folyamatosan változik.

Gondolj csak a testedre – folyamatosan gondoskodni kell róla: figyelni a helyes táplálkozásra, tornázni, és vigyázni rá, és időben észrevenni a betegségek jeleit. Ugyanígy működik az elméd is.

A legjobb, amit tehetsz, annak tudatosítása, hogy a mindenkori pillanatnyi lelki állapotod nem állandó. Ha depressziósnak érzed magad, ha nyugtalannak, vagy kedvetlennek, ha a számodra fontos és kedvelt dolgok nem hoznak lázba, adj magadnak egy kis időt! Alkalmazz olyan légzési technikákat, amelyek képesek áthatni és eloszlatni ezt az állapotot. Ha a tünetek továbbra is fennállnak, próbálj ki más technikákat is.

Tanuld meg észrevenni a változásokat, a mentális elakadásokat, hogy időben újra tudd keretezni a gondolataidat és folytass olyan tevékenységeket amelyek segítenek felülkerekedni az átmeneti negatív állapotodon. A gondolatok újrakeretezése azért fontos, mert épp a gondolataink határozzák meg a tapasztalásainkat, különös tekintettel a gyakran ismétlődő, tartósan jelenlévő gondolatainkra. Ne azt gondold, hogy az élet csak úgy történik veled! Valójában érted történik minden! Ez a parányi kis csavar a gondolatmenetedben a világot jelenti a lelki egészséged fejlődése szempontjából.

4. Változtass a fizikai állapotodon

A test és a lélek kapcsolatát nem lehet figyelmen kívül hagyni. Egyrészt a gondolataid határozzák meg a tetteidet, másrészt a fizikai állapotod befolyásolja a érzelmeidet. Ha depressziós, vagy stresszes szakaszban vagy, figyelj a testtartásodra. Nyújtózkodj, sétálj egyet a szabad levegőn. Végezz olyan fizikai tevékenységet, amit szeretsz. A mozgás, a fiziológiai változások mind hozzájárulnak a mentális egészség fenntartásához.

5. Változtass étrendet

Érzéseid és az étkezéseid között közvetlen kapcsolat van. Az egészséges és tápláló étrend olyan létfontosságú tápanyagokkal és ásványi anyagokkal teli étrend, mint az omega-3, a D-vitamin és a magnézium, amelyek alapvető építőelemek, és amelyek a szervezeted számos kulcsfontosságú funkcióit működtetik.

Tudatosan meghozott döntésekkel átformálhatod az életedet. Mivel a jó mentális egészség definiálható általános jóllétként is, így az étrended megfelelő kialakítása nem csupán abban segít, hogy előnyös szokásokat alakíts ki, de alkalmazásával fizikailag is sokkal jobban fogod érezni magad.

Változtass étrendet

6. Indítsd újra szervezeted helyes működését böjttel

Ha eddig egészségtelenül vagy rendszeretelenül táplálkoztál, ha nehéznek, erőtlennek érzed magad, vagy pusztán csak szeretnéd kitisztítani a fejedet, és esélyt adni testednek a megújulásra, akkor ehhez a böjtölés hatékony és erőteljes eszközként szolgálhat. A böjt nem azt jelenti, hogy nem eszel. Sokkal inkább arról van szó, hogy odafigyelsz tested jelzéseire, és csakis akkor eszel, ha valóban éhes vagy. Ha így cselekszel, akkor az evés segíteni fog abban, hogy tested különböző hormonjai egyensúlyban legyenek. A nyugodt, kiegyensúlyozott fizikai állapot pozitívan hat a mentális egészségre, miközben fizikailag erősebbnek, energikusabbnak fogod érezni magadat.

A böjt, mint segítő stresszor, fokozza sejtjeid megújulását, elősegíti méregtelenítésüket, és ezáltal az éppen aktuális helyzetedhez való alkalmazkodásra ösztönzi a szervezetedet. Az egyik legkönnyebben kipróbálható módszer, a napi 16 órás időszakos böjtölés, 8 órás táplálkozási lehetőség mellett.

Léteznek más stratégiák is, mint például a heti egy, vagy két napon át tartó böjt, a többi nap rendszeres étkezési ütemterve mellett. Ez hosszabb pihenőidőt ad testednek, de pontosabb és fegyelmezettebb étkezést igényel.

Ha mentális egészséged motivál böjtölésre, akkor nem a böjt típusa fontos. Nyugodtan kísérletezz, és maradj annál a módszernél, ami számodra a legtermészetesebb és a legjobb eredményt hozza.

7. Gyűjts lendületet, keress olyan elfoglaltságot, amelyet képes vagy szenvedéllyel űzni

Magányosan töltöd estéidet, vagy sok energiád marad a nap végén, és nem tudsz mit kezdeni vele? Esetleg felőrölnek a negatív gondolatok, és nem tudod, hogyan maradhatnál lelkileg egészséges? Fedezz fel új tevékenységeket, amelyek a lelki egészségedet támogatják.

Akár új nyelv tanulásába, vagy egy új sportba kezdesz, esetleg egy új podcastban merülsz el, a mentális egészséged szempontjából lényeges, hogy valóban feltöltsön a pihenés.

Fontos, hogy az új tevékenység legyen beépíthető a napi rutinba. Mindig érdemes új dolgokat tanulni, hiszen a tanulás lelkileg is megerősít. Akár az Interneten is szétnézhetsz, vagy kérdezd meg a barátaid a környékbeli tanfolyamokról és egyéb lehetőségekről, így még a társasági életedet is felpezsdítheted. Sokan szívesebben merülnek el egy új tevékenységben, ha azt hasonlóan gondolkodó emberek társaságában tehetik.

Gyűjts lendületet, keress olyan elfoglaltságot, amelyet képes vagy szenvedéllyel űzni

8. Érintkezz

Akár egész nap egy irodában vagy más emberekkel, akár otthonról dolgozol egyedül, előfordulhat, hogy rádtör az elszigetelődés érzése. Ilyenkor érdemes a valós interakciókra nagyobb hangsúlyt fektetned – ami nem azonos a közösségi média, vagy az internet böngészésével. Nem kell bonyolult dologra gondolni, lehet ez valamilyen egyszerű tevékenység, mint például az, hogy minden este mesélsz gyerekeidnek, felhívod egy szerettedet, barátodat, vagy akár csatlakozhatsz egy könyvklubhoz is, ahol új társaságot találhatsz. Ha olyan emberekkel veszed körül magad, akik törődnek veled, az nem csak boldogsággal tölti meg az életed, de a mentális egészséged is megerősíti.

Tippek és definíciók a mentális egészség alapjaihoz

A depresszió jelei és tünetei​

A depresszió jelei és tünetei

Szomorúnak, frusztráltnak vagy elveszettnek érzed magad? Elképzelhető, hogy a depresszió állapotában éled napjaid. Ismerd meg, hogyan tudod felismerni és kezelni a depresszió jeleit és tüneteit. Erről a témáról itt olvashatsz:

Mi az a pánikroham?

Mi az a pánikroham?

Hogyan reagál a tested mind fizikailag, mind pszichológiailag fokozott stressz esetén? Ismerd meg a pánikroham leggyakoribb tüneteit és okait.

Érzelmi egészség​

Érzelmi egészség​

Az érzelmi egészség magabiztosságot, alkalmazkodó- és ellenállóképességet ad a sikeres élethez. De mi az a mentális egészség, és hogyan fejleszthető? Itt még többet olvashatsz a témáról.

A terápiák típusai​

A terápiák típusai

Az emberi elme rendkívül komplex, és ennek megfelelően sokféle terápia létezik, amely személyre szabottan segíthet a mentális egészség szempontjából. Ismerd meg a a különböző lehetőségeket, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbbet.

Megosztom:
Gilányi Attila
A kiteljesedés megszállottja vagyok. Sok évvel ezelőtt a saját életemre kerestem a megoldást, ma már azon dolgozom, hogy másokat is hozzásegíthessek ahhoz, hogy életük minden pillanata örömteli legyen.

Szólj hozzá!

Kategóriák

Legutóbbi bejegyzések

Csatlakozz Te is!
Csatlakozz több, mint 3000 VIP taghoz, hogy heti frissítéseket és különleges ajánlatokat kaphass!
Csatlakozz Te is!

Csatlakozz több, mint 10.000 VIP taghoz, hogy heti frissítéseket és különleges ajánlatokat kaphass!

Ez a weboldal a böngészési élmény tökéletesítése érdekében cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárulsz ezek használatához. További információ