7. nap – A Legjobb Önmagad felé

Köszöntelek a Nyári átalakulás: Utazás a legjobb önmagad felé levélsorozat 7. és egyben utolsó napján!

Kicsit visszatérünk a 6 szükségletünkhöz (biztonság, változatosság, fontosság, szeretet, fejlődés, hozzájárulás) és a háromszögünkhöz, a Triádhoz (fiziológia, fókusz, jelentés). A kettő úgy függ össze, hogy a Triáddal támogatod meg a 6 emberi szükségletedet. A 6 szükségleted és a Triád között viszont sajnos ott vannak a hiedelemrendszereid, amiről tegnap beszéltünk.

Az, amivel elindulsz a 6 szükségleted felé, az az érzelem átmegy egy szűrőn (a saját hiedelmeid szűrőjén, hogy Te mit gondolsz a világról stb.)

A hiedelmeink sajnos annyira erősek, hogy miattuk a 6 szükségletünket gyakran negatív módokon elégíti ki, mint például a szeretetet, biztonságot az érzelmi evéssel vagy az alkohollal próbálja „etetni”. Ilyenkor a fejlődés és a hozzájárulás meg sem tud jelenni a szükségleteid között. Ellenben, amikor egészséges, pozitív dolgokkal elégíted ki szükségleteid, akkor nyitottabb leszel a Világ felé és hozzá akarsz járulni más emberek jóllétéhez, hogy segíts, támogass másokat, azokat, akik nem tudnak átlépni a korlátozó hiedelemrendszereinkben.

Ugye vannak céljaid? És lehet, hogy így a kurzus végére már világosabban is látod őket. A fejlődés egy jelentős emberi szükséglet, és mindenkinek vannak vágyai. Most már semmi sem tarthat Téged vissza a céljaid megvalósításában, nincs kifogás! Megkaptad a megfelelő eszközöket és technikákat, hogy javíthass az életminőségeden.

Az egyetlen dolog, ami igazán megállít, hogy korlátoznak a magadról alkotott meggyőződéseid, amikről beszéltünk, így a továbbiakban még ehhez szeretnék néhány tippet adni Neked. Ne hagyd, hogy ezek az elképzelések tönkretegyék az életed!

Javítsd az önértékelésed: Megvannak a magunk szokásai: felébredünk, fogat mosunk, tornázunk, zuhanyozunk és így tovább. Ehhez hasonlóan megvannak a mentális szokásaink is. Ez azt jelenti, hogy hajlamosak vagyunk egy bizonyos módon reagálni a dolgokra – vegyük például a dühkitöréseket vezetés közben. Vagy inkább nézzünk egy pozitív példát: az, hogy a bókot hogy fogadod, szintén egy mentális szokás. Köszönetet mondasz, és cserébe őszinte bókkal válaszolsz? Vagy ragaszkodsz hozzá, hogy nem érdemled meg a bókot, talán még a fejedben is azt gondolod, hogy „ez nem igaz”. Ez a negatív önértékelés – egy különösen káros mentális szokás példája.

A legújabb kutatások szerint körülbelül 6200 gondolatunk van naponta – ha ezeknek akár egynegyede is negatív, sok pesszimizmussal tápláljuk az elménket. De megtanulhatod, hogyan állítsd meg a negatív belső monológot, és hogyan tápláld az elméd felhatalmazó gondolatokkal, amelyek megerősítenek. A negatív belső monológ egy rossz szokás – de te is megtanulhatod, hogyan építs jobb szokásokat.

A negatív belső monológ egy mentális szokás, amelyben a külső körülményekre és eseményekre úgy reagálunk, hogy internalizáljuk őket és magunkat hibáztatjuk. Az egyik legnyilvánvalóbb formája a címkézés: Ez az, amikor egyest kapsz egy vizsgán, és azt gondolod: „Olyan hülye vagyok”, vagy a második helyre kerülsz, és azt mondod magadnak: „Vesztes vagy.” Eltúlzol egy élményt, és meggyőzöd magad, hogy ez az összértékedet tükrözi, pedig ez egyáltalán nem így van! A címkézés kiemelten gyakori a maximalistáknál és az irányító személyiségeknél.

Sokan közülünk a negatív monológok más formáit folytatják, amelyek kifinomultabbak. A negatív belső hangokat azonban megtanulhatod leállítani, ha felismered a következőket:

✓ Minimalizálás: Amikor elutasítod az erősségeidet, azt gondolod, hogy nincsenek pozitív tulajdonságaid, és nem hiszel magadban.

✓ Nagyítás: Amikor eltúlzod a gyengeségeidet és hibáidat, vagy veszel egy jelentéktelen incidenst, és komoly következtetéseket vonsz le belőle.

✓ Túláltalánosítás: Ez annyit jelent, hogy átélsz egy tapasztalatot és általánosítod, olyan szavakkal, mint a „mindig” és a „soha”. Lehet, hogy volt egy rossz randid, és azt mondod magadnak: „Soha nem fogod megtalálni a párod.”

✓ Személyessé tétel: Túl sok felelősség vállalása olyan eseményekért, amelyek ténylegesen kívül esnek a befolyásodon. Ne feledd, az egyetlen dolog, amit igazán irányítani tudsz, az te magad vagy.

Most nézzük meg, ha még mindig megerősítésre van szükséged, hogy milyen negatív hatással van rád a negatív belső monológod:

A VILÁGRÓL ALKOTOTT ELKÉPZELÉSED ALAPOZZA MEG AZ ÉLETEDET - ÉS EZEKET AZ ELKÉPZELÉSEKET A GONDOLATAIDDAL TEREMTED.

A negatív belső monológ olyan negatív hiedelmeket ébreszthet benned magadról és a világról, amely visszatarthat a céljaid elérésétől. Tanulmányok kimutatták, hogy az önvád és a negatív élmények ismételt felidézése szorongáshoz és depresszióhoz vezethet. Másrészt a pozitív belső monológról bebizonyosodott, hogy javítja a sportteljesítményt és megkönnyíti a tanulást.

Ezek a tanulmányok bizonyítják, hogy amire összpontosítasz, azt vonzod be, amiről már nagyon sokat beszéltünk az elmúlt napok során. Amikor a negatívumokra koncentrálsz, még több negatívumot vonzol az életedbe. De amikor úgy döntesz, hogy a pozitívumokra koncentrálsz, létrehozod a pozitív érzelmek körforgását. Ez a vonzás törvénye működés közben, és arra használhatod, hogy megtanuld megállítani a negatív belső monológod.

Miután azonosítottad, hogy a milyen hatással van rád, ha negatívan beszélsz magadról – és milyen módon teszed azt –, könnyebben helyettesítheted ezeket a szavakat és hiedelmeket pozitívakkal:

  • Azonosítsd a korlátozó hiedelmeket: Gyakran észre sem veszed, hogy negatívan beszélsz magadról, mert olyan mélyen gyökerezik ez a rossz szokás. Az első lépés, hogy megállítsd a folyamatot, hogy felismerd, hogy ez történik. Azonosítanod kell, hogy milyen korlátozó hiedelmeid vannak, amik miatt lenézed magad és negatívan beszélsz magadról? Ismerd fel, hogy ezek a hiedelmek valószínűleg a gyermekkorodban gyökereznek, és nem igazak. A korábbiakban már írtam Neked részletesebben ezekről, kérlek, használd azokat a kérdéseket a hiedelmeid beazonosításához.
  • Változtasd meg a szavaid (nyelvezet): Változtass a szavaidon, és az életed is megváltozik. Amikor negatív belső monológba keveredsz, tegyél tudatos erőfeszítést arra, hogy ezeket a szavakat pozitív szavakkal helyettesítsd. Ha nehéznek találod, vezess naplót, ahol a negatív gondolataid leírod, majd átfordítod valami pozitívra. Eleinte kínos érzés lehet, de ez a kulcsa annak, hogy legyőzd a negatív belső monológot.
  • Legyél a saját barátod: Képzeld el, milyen lenne, ha egy barátod mondaná ezeket a negatív dolgokat magáról, amiket a belső monológod mond Neked. Valószínűleg azt mondanád neki, hogy egyáltalán nincs igaza, és felsorolnád azokat a dolgokat, amiket szeretsz benne. Akkor miért vagy olyan szigorú magadhoz? Hogy elhallgattasd a negatív belső hangokat, a belső kritikusodat a barátoddá kell változtatnod.
  • Találd meg a feladatod: A nagy vezetők és a sikeres emberek védjegye az a képesség, hogy lehetőségként tekintenek az akadályokra. Amikor például rosszul sikerül egy prezentációjuk, nem ostorozzák magukat, és nem gondolják azt, hogy „kudarcot vallottam”. Objektív álláspontot foglalnak el: „Ez nem ment túl jól. Mit tehetnék másképp legközelebb?” Ezt a fajta gondolkodást fejlődésorientált gondolkodásmódnak nevezzük, és elengedhetetlen a negatív monológtól való eltávolodáshoz.
  • Légy hálás! A negatív belső monológ megállításához a pozitívumokra kell koncentrálnod. Ahogy Tony mondja: „Amikor hálás vagy, a félelem eltűnik, és bőség jelenik meg.” Nincs helye a negatív érzelmeknek – vagy szavaknak – egy hálával teli szívben.
 

Fedezd fel a legjobb stratégiákat a pozitív gondolkodásmód ápolására és céljaid elérésére, ezáltal felszabadítod a belső erőd és végre Önmagad Legjobb verziója lehetsz!

Sok sikert kívánok hozzá!

Kérlek, ne menj még sehova, ígéretemhez hűen 3 hatalmas meglepetéssel jelentkezem a levélsorozatom végén:

1. Már biztosan tudod, hogy minden ősszel megtartjuk a Flow Summit rendezvényt. Az idei évet azzal szeretném különlegessé tenni számodra, hogy egy élő VIP találkozót tartok az előadókkal egy tűzönjárás exkluzív programkeretében. Emlékszel a videóban látható gyakorlatra, ahogy áttörtük a fadarabot? Ez a gyakorlat is hasonló célt szolgál, csak sokkal szórakoztatóbb és látványosabb. Már számos alkalommal próbáltam és mindig sikerült valamilyen félelmemet levetkőznöm. Velem tartasz?

Hogy ne csak az én lelkesedésem alapján dönts, hogy részt veszel-e a programon, nézd meg a következő facebook bejegyzésben, amit kedves barátom, Nyiri Helga posztolt, hogy milyen volt a legutóbbi rendezvényünk és, hogy hogyan érezték magukat a résztvevők. Bízom benne, hogy Helga is ott lesz majd velünk, a meghívás már elküldve neki. 😊

Helga posztja: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02ozVRki6jDFZGudHtKx69AvCMiFQZbavqCmHU8PNfMxj4VTKKdmmdrh5dg8vLds33l&id=100095123737572&rdid=xZTIHTorKdjFwUZk

Reni komment: Attila, szerintem ez tök jó lenne, ha beletennénk és tényleg meghívnánk Helgát is, mert esetleg így ő is kommunikálhatná a feliratkozónak ezt a VIP eseményt, mit szólsz? ☺️

Attila posztja: https://www.facebook.com/photo/?fbid=10226571134917903&set=a.1413468250032

Reni komment: Ha nem szeretnéd, akkor nálad is találtam képet, csak ott nincs élménybeszámoló ☺️

2. A második meglepetésem: Mire ezeket a sorokat olvasod, én már egy másik kontinensen leszek. Egy időre kicsekkolok, hogy én is töltekezzem, minőségi időt töltsek a családommal és figyelem, ezzel most hatalmas elköteleződést vállalok a több ezer feliratkozó előtt: írói szabadságon leszek! 😊Ezt sehol, senkivel nem osztottam még meg, de most Neked elárulom, új könyvet fogok írni, melynek a témája a …………………. lesz. Azt hiszem, ez nekem is egy motiváció és egyben egy elkötelezettség lesz arra, hogy minél előbb elkészüljön a könyvemben. Szeretném meghálálni a hűséged, hogy ilyen kitartóan végig csináltad ezt a hét napos kurzust, ezért most elsők között iratkozhatsz fel az új könyvemmel kapcsolatos legfrissebb hírekre. Ráadásul, ha most feliratkozol, ajándék (ingyenes) személyes élő találkozóra invitállak meg Téged, ahol egy vlog vetítés során betekinthetsz a kulisszák mögé: USA-s tapasztalások, hogyan született meg a könyvem, milyen mélységeket és magasságok élettem meg az írás alatt – biztosan izgalmas lesz és a legviccesebb az egészben, hogy még én sem tudom, miket fogok átéln és megélnii az írás alatt. Amennyiben felkeltettem az érdelődésed, az alábbi gombon iratkozhatsz fel a könyvemmel kapcsolatos hírlevelekre.

7. nap - A Legjobb Önmagad felé 5

3. A harmadik meglepetésem pedig: szeretném meghálálni, hogy tényleg ilyen kitartóan végig csináltad a kurzust, ezért szeretettel várlak egy élő, online bejelentkezésre velem a younity facebook csoportjában, ahol felteheted chaten a kérdéseidet a tanfolyammal kapcsolatban és én megválaszolom Neked! Az online élő hívás időpontja: 2024.07.26. 19:00. Ha még nem csatlakoztál a younity facebook csoportunkhoz, itt tudsz csatlakozni:

Ragyogó napot Neked!

Találkozunk holnap!

Attila

Megosztom:
Gilányi Attila
A kiteljesedés megszállottja vagyok. Sok évvel ezelőtt a saját életemre kerestem a megoldást, ma már azon dolgozom, hogy másokat is hozzásegíthessek ahhoz, hogy életük minden pillanata örömteli legyen.

Ez a weboldal a böngészési élmény tökéletesítése érdekében cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárulsz ezek használatához. További információ