6. nap – A Legjobb Önmagad felé

Köszöntelek a Nyári átalakulás: Utazás a legjobb önmagad felé levélsorozat 6. napján!

 

Remélem, hogy sikerült kitöltened a tegnapi házi feladathoz a csatolt Életkerék diagramot. Ha nem, kérlek, mindenképpen azzal a feladattal kezd.

Az Életkeréknél ott, ahol a legkisebb pontszámod van, valami nincs helyén a hiedelemrendszered illetően és azok gátolnak téged abban, hogy boldogabb lehess, hogy haladj a céljaid felé, ezért elsősorban azzal a területtel kell foglalkoznod. A meggyőződés/hiedelem szó jelentése a teljes bizonyosság érzése egy adott dolog jelentéséről. Hét hiedelem-kategória létezik, amelyek meghatározzák, hogyan adsz értelmet az életnek. A videóban erről részletesen fogok mesélni, de itt is felsorolom őket:

1. Általános/globális hitrendszerek: Mi számodra az élet és a halál célja? Mik jelentenek problémát? Mi okozza a fájdalmad? Mit jelent számodra a jutalom, a büntetés stb.?

2. Személyiség, azaz hogy hogyan definiálod saját magad: Ki vagy Te? Ki nem vagy? Kik a példaképeid? Kik nem? Miben vagy olyan, mint ők és miben nem? Mi életed története? Miről szól?

3. Elsődleges kérdés: automatikus gondolatok, minden más kérdésed mögött meghúzódó kérdések ezek, mint például: Mire összpontosítasz elsősorban az életedben? Mi az, amire egyfolytában összpontosítasz? Mit kérdezel magadtól egyfolytában erre alapozva?

4. Értékek: legbelsőbb vágyaid és félelmeid, melyek között lavírozva élsz. A két fő félelmünk a “nem vagyok elég jó” és a “nem fognak szeretni”.

5. Szabályrendszer: a belső mennyország és pokol forrása. Ide tartozik a hitrendszer, ami irányít. Meg kell nézned, hogy mitől érzed magad élettelinek, érdemesnek, biztosnak, szeretettnek.

6. Eszközök/Képzeletbeli gonosztevők: TE milyen eszközöket használsz, hogy kielégítsd a szükségleteidet? (pl.: pénz, karrier, problémák, szenvedés, fájdalom, tehetetlenség, stb.) És kik a képzeletbeli „gonosztevőid”? (Pl.: idő, főnök, a világ, egy embertípus, a múlt/jövő/jelen.)

7. Helyzetfüggő hiedelmek: Eredmény (büntetés vagy jutalom) és a kivételes helyzetek (amikor nem gond, hogy áthágjuk a szabályokat).

Ahhoz, hogy jobban átlásd ezt az egészet, meg kell értened, hogy mi mozgatja a viselkedési mintáidat, ez pedig nem más, mint az Értelmezés Folyamata. Ahogy megismered az Értelmezés Folyamatát, gondold végig, hogy mit keresel valójában az életben, mi van a vágyaid mögött, az évek alatt kialakult szokásaid és viselkedésmintáid mögött, miközben kergetted azt a valamit, amit az élet értelmének mondasz. Meg fogod látni, hogy a felszíni rétegek alatt egyetlen hatalmas erő lakozik, ami életünk minden percét irányítja, és ez nem más, mint amiről már eddig is beszéltünk, az érzelem ereje. 

VÁLTOZTASD MEG AZ ÉRZELMEIDET ÉS MEGVÁLTOZIK AZ ÉLETED!

Változtasd meg az érzelmeidet és megváltozik az életed!

Nagyon fontos erő a viselkedésminták és érzelmek mögött a Világképed is, azaz az általános hitrendszered, a szabályaid és hiedelmeid arról, hogy miért úgy vannak a dolgok ahogy, és miért nem úgy, ahogy szerinted lenniük kéne. Gondolj erre úgy, mint életed dobozára. Ha meg akarod változtatni az életedet, változtasd meg a dobozt! A viselkedés megváltoztatásához először is változtasd meg az érzelmet, aztán töröld ki, vagy változtasd meg azokat a szabályokat, amelyek nem célravezetőek a valódi szükségleteidet illetően. Van azonban még egy erő az érzelmeink és viselkedésünk mögött, a rendszer, ami kialakítja a dolgok jelentését. Ha változást akarsz a viselkedésedben, akkor változtass az Elméddel, Testeddel vagy Lelkeddel.

A fenti hét hitrendszerek közül szeretném kiemelni még a 3. pontot is, az Elsődleges kérdés hitrendszerét, mert ez alakítja a tudatos és tudatalatti gondolkodásodat, akár észreveszed, akár nem.

1. kérdés, amit fel kell tenned magadnak, hogy mi a te elsődleges kérdésed?

Mire összepontosítasz leginkább az utóbbi időben? Ha lenne egyetlen kérdés, amely az egész életedet irányítja, és meghatározza, hogy mire fókuszálsz, mi lenne az? Milyen kérdést teszel fel magadnak leggyakrabban, amely a leginkább hatással van a viselkedésedre?

Mit futtatsz automatikusan a fejedben? Az én egészséges elsődleges kérdésem (a régi ez volt: Hogyan kerülhetek vissza minél gyorsabban a komfortzónámba és ez nem igazán vitt előrébb az életemben…), ahogy a videóból is hallgattátok, a következő: Hogyan tudom a világot a komfortzónámmá teremteni bármilyen körülmények között úgy, hogy én is hozzájáruljak?” Jobban hangzik, mint az első, félelemből levő hitrendszerem, igaz?

Az elsődleges kérdés jellemzői:

 

  • A legkülönbözőbb élethelyzetekben is felmerül, ezért olyan veszélyes.
  • Hiszel benne, hogy eszerint éled az életed és ebben teljesedik ki életed értelme. Úgy érzed, hogy elvezet végső céljaidhoz, a végső boldogsághoz, a végső sikerhez… bármihez, ami számodra a fájdalom elkerülését és az öröm megszerzését jelenti.
  • Úgy érzed, hogy ha nem eszerint élsz, akkor hatalmas fájdalomban lesz részed, és ez valóban élet-halál kérdése
  • Nagyon erős érzelmi szál köt ehhez a kérdéshez
  • Sokszor az egész személyiséged ettől függ
 

Ez követően azt szükséges megnézned, hogy milyen elődleges hitrendszer áll mögötte. Minden, amit az életben teszel, azt az adott dolog következményei miatt teszed. Vagy legalábbis amit Te a következményeinek gondolsz. Ezt folyamatosan megerősíted a fiziológiáddal és a nyelvezeteddel, majd referenciákkal biztosítod be. A referenciák azok az elviselhetetlen fájdalmak vagy hatalmas örömök, amiket ehhez társítottál sok évvel ezelőtt. Így ez a hitrendszer a tudatalatti személyiséged meghatározó részévé vált. Milyen hitrendszert kapcsolsz a következményekhez?

Legutolsó lépésként pedig azt kell megvizsgálnod, hogy milyen elsődleges élményből ered ez a kérdésed. Ahhoz, hogy ilyen erős referenciákat alakíts ki, biztosan történt valami az életedben – egy erős érzelmi töltetű esemény – amely megtanított valamire és kialakította benned ezt a hitrendszert, mint biztos pontot. A harmadik állomás célja, hogy megtaláld a múltadban ezt az eseményt, amely megalkotta a hitrendszeredet és az elsődleges referenciádat. Habár azért vagyunk itt, hogy ezt átprogramozzuk, igen hasznos lehet megtalálni, hogy számodra mely életesemény volt az elsődleges Fájdalomgenerátor. Mely tapasztalat alakította ki az elsődleges kérdésedet?

Ne feledd, hogy a fiziológia és a nyelvezet, amit egy meghatározó esemény megtörténtekor használsz, szorosan összekapcsolódik az élménnyel és később is ezzel a fiziológiával és nyelvezettel fogod előhívni ezt a tapasztalatot.

Figyeld meg kérlek, hogy mire összpontosítod a figyelmedet? Milyen fő szempontokat tartasz mindig szem előtt? Milyen kérdéseket teszel fel magadnak legtöbbször ezzel kapcsolatban? Mi az elsődleges kérdésed? Ezután érdemes megvizsgálnod, hogy milyen pozitív hitrendszer kényszerít arra, hogy állandóan feltedd ezt a kérdést? Milyen előnyeid származtak eddig abból, hogy ezt a kérdést újra és újra feltetted magadnak? Aztán nézd meg az ellenkezőjét is, hogy mely negatív hitrendszer kényszerít arra, hogy állandóan feltedd ezt a kérdést? Milyen romboló következményei lennének, ha nem érnéd el a célodat, ha nem sikerülne megválaszolni a kérdést? (Pl. ha az kérdésed, hogy Hogyan tehetném boldoggá ezt az embert? Mi lenne, ha nem tennéd boldoggá? Mibe kerülne ez Neked? Hogyan lenne hatással a környezetedre?) Végsősoron mit jelentene, ha nem sikerülne elérni a célodat? Mit veszítenél?

Az új elsődleges kérdéséhez pedig vizsgáld meg, hogy milyen új kérdés tudná megadni Neked azt, amire a szükséged van, miközben megőrizné a régi Elsődleges Kérdésed pozitív hozadékát?

Szeretnék egy kis kiegészítést tenni az értékek hitrendszerhez is. Az értékek jelentése nem az aranyóra, luxusfeleség, gazdag férj, ahogy a videóban is mesélek róla, hanem az érzelmeink… Milyen érzelmek megélése fontos számodra? Becsület, tisztesség, stb? Egy csomó érték, amiket meg akarsz élni, de nem mindegy, hogy ezeket milyen sorrendben akarod megélni. Mi az, ami elől van a sorban? Mert nem mindegy, ha a biztonságot helyezed előtérbe például a szeretet, kapcsolódás megélése helyett, az nem fog előre vinni és a 6 szükséglet alapján valószínűleg káros módon akarod kielégíteni azt.

Ezeknek az értékeknek van egy úgynevezett távolodó értékrendszere is, ami azt jelenti, hogy mi az az értékek, amiért viszont mindent megtennél, hogy elkerüld? A legtöbben a szégyennel vannak így. Viszont beszéltünk már arról a kijelentésről, hogy ahol a fókusz, ott az energia. Sajnos ez ilyenkor is működik, amit a legjobban szeretnél elkerülni, azt ugyanúgy bevonzod az életedbe.

Kérlek, válaszolj az alábbi kérdésekre:

  1. Mi az, amit igazán szeretsz?
  2. Mi az, amit nagyon utálsz a világban, magadban?
  3. Mi az, aminek most meg kell változnia, mert már eléggé fáj? (Ne feledd, már nálad van az eszköztár!)
  4. Extra: Végezd el szabadon a HÁLA meditációt, ha van hozzá kedved.

 

Reni komment: Már nem írnám hosszabra a levelet, de még Tony Robbinstól egy cikket ide be lehetne tenni: (TR cikk 38.)

Reni ötlet: Itt is említetted, hogy ez egy hat órás gyakorlat, hogy átrendezzük az értékeinket. Ez is benne lehetne a Flow Summit-on. => Attila válasza, hosszú. Reni: csináljunk belőle akkor egy info terméket/kurzust, amit majd meg tud vásárolni pl a weboldaladról? Vagy az őszi/téli coaching programba is mehet. Lehet szó a jungi archetípusokról is. 😊 Esetleg a hírlevélbe is bele lehet írni, hogy hamarosan jövük egy coaching programmal, amiben bővebben kitérünk majd ezekre is.

6. nap - A Legjobb Önmagad felé 5

Amennyiben még nem tetted, akkor pedig gyere, és csatlakozz a facebook közösségünkhöz, ahol bármikor felteheted a kérdéseidet és megoszthatod a kurzus során átélt élményeidet, tapasztalásaidat:

Ragyogó napot Neked!

Találkozunk holnap!

Attila

Megosztom:
Gilányi Attila
A kiteljesedés megszállottja vagyok. Sok évvel ezelőtt a saját életemre kerestem a megoldást, ma már azon dolgozom, hogy másokat is hozzásegíthessek ahhoz, hogy életük minden pillanata örömteli legyen.

Ez a weboldal a böngészési élmény tökéletesítése érdekében cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárulsz ezek használatához. További információ