3. nap – A Legjobb Önmagad felé

Köszöntelek a Nyári átalakulás: Utazás a legjobb önmagad felé levélsorozat 3. napján!


Hamarosan folytatom az emberi 6 szükséglet 2 fennmaradó szükségletével, de először beszéljünk egy kicsit a negatív érzelmekről.

Két negatív érzelem kategória létezik:

Magas energiájú negatív érzelmek, mint a düh, harag, gyűlölködés, zsörtölődés stb.
Alacsony energiájú negatív érzelmek, mint a bánat, depresszió, az unottság-unalom érzése stb.

Az érdekesség ebben az, hogy mindig váltakozunk a két energiaállapot között, mert nem bírunk sokáig benne maradni egyiksben sem. Ezért hívjuk őrült nyolcasnak ezt a jelenséget. A mai videóban ezt nagyon részletesen elmagyarázom Neked, de a lényeg, hogy akinek a 6 szükséglete közül a fontosság előrébb van, ő gyakrabban él meg magas energiájú negatív érzelmeket, például sokkal könnyebben lesz dühös, viszont egy idő után ő is elfárad és ekkor kerül bele az alacsony energiájú negatív érzelmi spirálba és szomorúvá vagy depresszióssá válik. Aztán később ismét dühös lesz… Akinek viszont a szeretet előrébb van a szükségletei között, mint a fontosság, ő az, aki először bánatos, szomorú lesz és csak néha él meg magas energiájú negatív érzelmeket, azaz válik nagyon dühössé. Ebből az őrült nyolcasból, mi emberek, ki akarunk szakadni, mert az agyunk, a személyiségünk nem bírja ezt a „csapongást” elviselni.

Az őrült nyolcasból kétféle módon lehet kijönni:

Negatív irányba, azaz lefelé úgy tudunk „kijönni” belőle, hogy például alkoholt iszunk, érzelmi evőkké válunk, tehát valamilyen negatív dologba „menekülsz”. Amíg csinálod ezt a választott viselkedési formát, addig jobban érzed magad (legalábbis azt hiszed), de kérlek, gondolkozz el azon, hogy utána mi történik? Megeszel egy tábla csokoládét. Amíg érzed az édes ízt a szádban és talán utána még pár percig lehet, hogy valóban elnyomod benned a negatív érzelmeidet, szeretet kapsz az édes íz által, ezáltal kapcsolódsz önmagadhoz, de utána visszajön a kellemetlen érzés, amit újra és újra tompítanod kell. Soha nem kerülhetsz ki győztesként, ha ezt a módszert választod… Kérlek nézd meg ezt a videót, ami jól szemlélteti a függőségek veszélyét:

Van azonban egy másik lehetőség, egy másik út, ami felfelé visz és én erre szeretnélek ösztönözni Téged. Észreveszed, hogy benne vagy az őrült nyolcasban, észreveszed, hogy a figyelmed, a fókuszod nem a megfelelő helyre irányítod. Megérted, hogy tenned kell valamit, amivel kirántod magad ebből a negatív gondolati spirálból: például felhívod az egyik barátod, azaz kapcsolódsz valakihez, kimész sétálni, azaz megváltoztatod a fiziológiád, vagy csupán csak elkezdesz hálás lenni azért, amid van, hogy van tető a fejed felett, hogy vannak barátaid és, hogy valójában nem is olyan rossz a helyzeted, ahogy először megítélted. Ez jelenti azt, hogy elkezedesz a lelked szükségleteire figyelni… na és itt kapcsolok most vissza az emberi szükségletünk utolsó 2 szükségletére, melyek tehát a lelkünk szükségletei.  

Akkor tudjuk kielégíteni ezt a két szükségletünket, ha megtaláljuk a saját középpontunkat, az igazi énünket (a legjobb önmagunkat), azt, aki független a világ körülményeitől és a külső történéseitől és mindig EGYben van.

Lelkünk első szükséglete a fejlődés. A világmindenség minden egyes része vagy fejlődik, vagy pusztul, nincs harmadik alternatíva. Nem állhatunk meg egy helyben. Ha nem tanuljuk meg a fejlődés iránti szükségletünket táplálni, akkor ez elkopik, ha nem fejlődünk, akkor pedig meghalunk. Akkor lehetünk spirituálisan elégedettek, ha lehetőségeinket folyamatosan tágítjuk, fejlesztjük. Aki tud felnőttként is fejlődni, tanul, közösséget épít, csupa olyan dolgot tesz, amivel kiterjesztheti önmagát, szükségünk van erre, hogy valamit vissza tudjunk adni a világnak.

Lelkünk második szükséglete pedig a hozzájárulás. Ahogy születésünk után nem élnénk túl mások segítsége nélkül, így boldogságunk is akkor lehet teljes, ha magunk is hozzájárulunk mások életéhez. És van egy jó hírem, a hozzájárulás egyszerre táplálja a többi 5 szükségletet is, tehát mindenképpen érdemes ezzel foglalkoznod!

Most, hogy átbeszéltük az emberi szükségletünk mind a 6 elemét, szeretném egy fontos dologra felhívni a figyelmed. Nem számít a múlt, nem fogod elvinni magaddal, az számít, hogy kivé válsz a megélt életed során, mert a végén egyetlen egy ember marad ott a saját történetével, az pedig te vagy!
Az előzőekben megtanultuk, hogy minden jelentést egyéni érzelmeink irányítanak, megtanultuk, hogy mindannyian folyamatosan élünk meg érzéseket, melyeket három erő formál bennünk:

 

1. A Fiziológiád, azaz ahogy a fizikai tested használod.

2. Hol van a Fókuszod, azaz hova irányítod a figyelmed?

3. A Jelentés, azaz milyen jelentést adsz az adott történésnek.

 

Megtanultuk, hogy minden esetben tied a döntés, amikor történik valami, hogy milyen jelentést adsz neki és hogyan elégíted ki szükségleteidet, amit az érzés kivált belőled. Kimész sétálni egy fél órára, ha stresszes vagy vagy megiszol egy doboz sört? Általában, ahogy kielégítesz 1-1 szükségletet, abból hamar szokás lesz, függővé válunk tőle, hiszen bevált. Jó esetben ezek a szokások pozitívak, rossz esetben azonban negatív módon elégítjük ki a szükségleteinket.

Ahhoz, hogy minél jobb életminőségben élhess, gondold végig a tetteid, a napi rutinjaid. Minden szokásod célravezető? Melyek azok a szokások és minták, amelyek nem támogatják általános stratégiád és céljaid, az általános jólléted? Így megváltoztathatod vagy megszüntetheted azokat.

Hidd el, a  boldogság sok mindentől függ. Például attól, hogy hogyan reagálsz a karriered, a házasságod, a magánéleted és a pénzügyeid helyzetére. A boldogság annak is köszönhető, amit a körülötted élő emberek és közösség számára nyújtasz. A fejlődésfókuszú gondolkodásmód is átsegít a nehezebb időszakokon, és segít, hogy fejlődj. De a boldogságod rajtad múlik, jobban, mint gondolnád. Ha rájössz, hogy mitől függ a boldogságod, egy sor (pozitív) stratégiát és viselkedésformát elsajátíthatsz, hogy fenntartsd ezt az állapotot.

TERMÉSZETES STRATÉGIÁK AZ AGY EGYENSÚLYÁNAK MEGTEREMTÉSÉRE, AZAZ A BOLDOGSÁGOD NÖVELÉSÉRE

Talán eddig azt gondoltad, hogy mivel az agyad egy bizonyos módon van bekötve, semmit sem tehetsz a mindennapi boldogságodért. Végtére is ezek egy része genetikai. Bár igaz, hogy az agy kémiáját befolyásolja a biológiája, a boldogság tudománya azt mutatja, hogy képes vagy megváltoztatni a gondolataidat, erről szóltak az eddigi tanításaim. Ha a következő technikák nem működnek, és olyan depressziót tapasztalsz, amit nem tudsz kezelni, kérj segítséget szakembertől, de én hiszem, hogyha a lentieket kipróbálod, egy magasabb életminőséget alakíthatsz ki saját magadnak, lássuk tehát őket:

1. MOZOGJ: Mozogj naponta legalább egy órán keresztül, hogy endorfinokat termelj, és javítsd a hangulatod. Ez lehet egy reggeli nyújtás és egy esti séta is, a lényeg, hogy mozgasd át a tested.

2. GYAKOROLD A HÁLÁT: Hallgasd meg az általam küldött hála meditációt vagy bármilyen más meditációt. Gyakorolhatod a hálát rendszeresen úgy is, ha írsz a naplódba az életed minden pozitívumáról vagy ha kifejezed a hálád a Téged körülvevő emberek irányában is.

3. TÁPLÁLD AZ ELMÉD: Legyen célod, hogy táplálod az elméd információkkal, például önsegítő könyvekkel, érdekes életrajzokkal vagy inspiráló regényekkel.

4. HASZNÁLD A LEGÚJABB FEJLESZTÉSEKET: A természetes táplálék-kiegészítők és az olyan stressz-csökkentő technológiák alkalmazása, mint a NuCalm növelheti a boldogsághormonok szintjét.

(Reni komment: ezt én nem értem, ezt írjuk át, pld:
HASZNÁLD A LEGÚJABB FEJLESZTÉSEKET ÉS ALKALMAZD A LEGÚJABB (VAGY ÉPPEN MÁR a RÉGI BEVÁLT) KUTATÁSOKAT:
Használj természetes tápálék-kiegészítőket, étkezz egészségesen, ismerd meg a biohackinget, reggelente használj hidegzuhanyt, hogy természetes módon emeld meg a dopamin szinted.)

5. VEDD KÖRÜL MAGAD TÁMOGATÓ EMBEREKKEL: Végül, a pozitív és támogató személyekkel való együttlét serkenti a „jól vagyok” vegyületek felszabadulását, és segít abban, hogy csúcsformában maradj.
Senki sem érzi magát 100%-ban boldognak, de a boldogság tudománya azt bizonyítja, hogy javíthatsz a hangulatodon. Még ha egy kihívással is nézel szembe, megtalálhatod a módját, hogy elfogadd és tanulj belőle. Szoros társadalmi kapcsolatok létrehozásával, és folyamatos fejlődéssel át tudod formálni gondolkodásmódodat, hogy létrehozd a boldogság körforgását. A neurotranszmitterek minden bizonnyal befolyásolják az állapotod, ahogy Tony Robbins mondja, „A haladás egyenlő a boldogsággal.”
Szeretnél boldog lenni? Kezd el egy egészségesebb életet élni! Életed leghatalmasabb alakító ereje az, hogy milyen szükségleteket helyezel előtérbe. 

Ne feledd, a döntés a te kezedben van!

Kérlek, válaszolj az alábbi kérdésekre:

A múlt alkalommal meghatároztad a KÉT legfontosabb szükségleted és, hogy azokat milyen formában elégíted ki. Most menjünk tovább. Melyik szükséglet kerül előtérbe a legtöbbször az életedben, főleg ha olyan időszakon mész keresztül, amely tele van stresszel, félelemmel, szorongással és/vagy nehézséggel? Nem az a kérdés, hogy mit szeretnél, hanem, hogy embert próbáló, kihívásokkal teli pörgős időszakokban melyik szükséglet fúj riadót benned először? Egy kapcsolatban, vagy az élet más területein, hol töltöd el a legtöbb időt? Mi életed fő hajtóereje? Mely szükségletek a legfontosabbak számodra? Kérlek, így tölts ki az alábbi kérdéseket.

  1. Állítsd sorrendben a 6 emberi szükségleteidet. Segítségképpen újra a 6 szükséglet: A 4 elsődleges szükséglet: biztonság/bizonyosság, változatosság, fontosságérzet/jelentőségteljesség, szeretet/kapcsolódás és a lelked 2 szükséglete: fejlődés és hozzájárulás.
  2. Gondold át, hogy mi a következménye annak, hogy ilyen sorrendben tartod a legfontosabbnak a szükségleteidet?
  3. Mely két szükségletednek kellene az első két helyen állnia, hogy jó irányban változzon az életed?
  4. Ha átrendezed szükségleteid sorrendjét és azokat pozitív módon elégíted ki, hogyan fog megváltozni az életed?
  5. Extra: Végezd el szabadon a HÁLA meditációt, ha van hozzá kedved.
3. nap - A Legjobb Önmagad felé 5

Amennyiben még nem tetted, akkor pedig gyere, és csatlakozz a facebook közösségünkhöz, ahol bármikor felteheted a kérdéseidet és megoszthatod a kurzus során átélt élményeidet, tapasztalásaidat:

 

 

Ragyogó napot Neked!

Találkozunk holnap!

Attila

Megosztom:
Gilányi Attila
A kiteljesedés megszállottja vagyok. Sok évvel ezelőtt a saját életemre kerestem a megoldást, ma már azon dolgozom, hogy másokat is hozzásegíthessek ahhoz, hogy életük minden pillanata örömteli legyen.

Ez a weboldal a böngészési élmény tökéletesítése érdekében cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárulsz ezek használatához. További információ