11 tipp egy boldogabb élethez

Az évvégi összefoglalóm megírása remek lehetőség volt számomra is, hogy összegezzem az elmúlt évet, de sajnos több érdekes témát is csak érinteni tudtam a szövegben. Az egyik ilyen a hála volt. 2019-ben átértékeltem ennek az érzésnek a jelnetőségét és levontam a magam következtetéseit. Szerencsére a köztudatban is egyre mélyül a fontossága, de érdemes okosan és hasznosan bánni ezzel a témakörrel is. A saját konklúzióm, hogy ne helyezzük önmagunkon kívülre. Bármiért is vagyunk hálásak vagy érzünk örömöt annak mi is részesei vagyunk. Mindezek mellett a hála gyakorlása elengedhetetlen a boldog élethez, így most megosztok veletek pár tippet, hogyan lehet a legegyszerűbben a mindennapjaink részévé tenni, mert minél többet gyakorlod, annál pozitívabb, boldogabb és érzelmileg nyitottabb lehetsz. Két hét rendszeres gyakorlás mellett már érezni fogod pozitív hatásait. Ha elkezded megosztani a barátaiddal, családtagjaiddal a napi sikereidet, vagy csak naplózni kezded napi eseményeidet az a jóléted általános növekedéséhez vezet, megerősít és ellenállóbbá tesz a stresszel szemben is.

Mi a hála?

Sokan a hálát azzal az érzéssel társítják, amikor kapnak valamit – egy ajándékot, bókot, vagy amikor szerencséjük van.
A megbecsülés általános állapota ez, de fontos, hogy nincs szükség nagy, fényes dolgokra, hogy hálát keltsünk, az élet kis dolgaiért is lehetsz hálás, és erre edzheted is magad.

Amint megtanulod létrehozni és fenntartani ezt az érzést, a hála olyan eszközzé válik, amivel átformálhatod a gondolataidat. Meg tudod erősíteni az agyad azon részeit, melyek a pozitív gondolkodáshoz kapcsolódnak.

Hogyan tudod gyakorolni a hálát?

1 – Naplóírással.

A folyamat nagyon egyszerű: leírsz három dolgot, amiért hálás vagy, már reggel, és három másikat mielőtt elmész aludni. Ha ez túl sok, akkor csak reggel vagy este csináld. Ez a legelterjettebb gyakorlat. Ha leírod, amiért hálás vagy, az kézzelfoghatóvá válik, így könnyebben emlékszel arra is, hogy miért lehetsz hálás.

2 – Gyakorold a jelenlétet. 

Lassítsd le az életed. Ha azon kapod magad, hogy rohansz egyik célból a másikba, lazíts. Nem azon a pár percen múlik az élet. Nézd meg a fákat, a növényeket, amik kinőnek a járda repedéseiből. Hatalmas szépség vesz minket körül, a legtöbben mégis átsiklunk felette a következő célunk vagy kötelezettségünk felé. Az élet túl rövid ahhoz, hogy ne értékeljük a kis dolgokat. Nem kell kapkodni. Eckhart Tolle nagyon jól mondta, “A természet sosem rohan, és mégis mindent elvégez.”

3 – Próbálj meg örülni az egyszerű dolgoknak.

Vegyél egy új autót, és a birtoklás öröme elég gyorsan el fog tűnni. Menj busszal egy hétig autó helyett, és egy teljesen új szinten fogsz örülni az autódnak.

Érdemes rendszert csinálni abból, hogy időnként egyszerűen élsz.

  • Foszd meg magad azoktól az örömöktől, amiket magától értetődőnek tartasz.
  • Tarts 24 órás böjtöt. Az első nagy, ízletes falat lesz a legfinomabb, amit valaha ettél.
  • Aludj a földön egy éjszakára. Nagyon hálás leszel az ágyadért másnap reggel.

4 – Gondolj újra egy negatív helyzetet.

Íme egy régi példa.

A gazda lova elszökött. A szomszédai azt mondták, “Milyen kár!” A gazda azt mondta, “Talán.”
Másnap a ló visszatért jónéhány vadlóval. A szomszédok azt mondták, “Milyen csodálatos” A gazda azt mondta, “Talán.”
A következő nap az egyik ló megrúgta a farmer fiát, akinek eltört így a lába. A szomszédok azt mondták, “Milyen kár!” A farmer azt mondta, “Talán.” 
A következő nap a kormány emberei jöttek a faluba, embereket toborozni a háborúba. A farmer fiát nem vitték el, mert törött lábbal nem vették volna hasznát. A szomszédok azt mondták, “Milyen csodálatos!” A gazda azt mondta, “Talán.” 

Kicsit talán együgyű történet, de érdemes rá odafigyelni. A helyzetek semlegesek, attól lesz jó vagy rossz, hogy hogyan éled meg őket. Legközelebb, ha valaki bevág eléd, álld meg, hogy bemutatsz neki. Inkább adj hálát azért, hogy nem kell úgy sietned, mint neki. 

Találd meg mindenben a jót. Gyakran ez azt jelenti, hogy a nehézségből tanulsz valami újat, vagy erősebb, rugalmasabb leszel. Nem kell erőltetni. Nem arról szól, hogy mindig boldog és pozitív vagy. Vannak nagyon szar esetek, és fontos, hogy megéld a negatív érzéseidet. Csak szokd meg, hogy megtaláld a pozitívat is. 

5 – Tölts időt a szabadban, a képernyőktől és egyéb zavaró tényezőktől minél távolabb.

Ha egyfolytában el vagy árasztva hirdetésekkel, cikkekkel, és felesleges információkkal ami a médiából jön, az nagy mértékben befolyásolja érzelmi működésedet, nehéz lehet így örömödet lenni a mindennapokban. Inkább csak streszes leszel tőle és egyre kevésbé tudsz jó döntéseket hozni. Egy túlfeszített idegrendszerrel pedig könnyű a negatív gondolkodási mintákba visszacsúszni. Ha ezek a hála-gyakorlatok túl nyálasnak tűnnek, csak menj ki a szabadba és élvezd a csendet. 

6 – Aktív elismerés. 

Keress olyan lehetőségeket, amikért hálás lehetsz. Ez főleg akkor nagyon hasznos, amikor rossz napod van vagy éppen a negatív érzelmekre koncentrálsz. Nem arról van szó, hogy hazudj magadnak. Sokkal inkább arról, hogy aktívan keresel olyan dolgokat az életedben, amiket valóban elismersz. Kezdheted azzal, hogy hálás vagy a reggeli italodért, vagy azért, hogy egészséges vagy.

7 – Készíts egy hálatartót.

Ez egy kicsit kreatívabb a naplóírásnál. Válassz egy nagyobb edényt, dobozt, és akár egyedül, akár a családdal írd le, miért örültél aznap, aztán dobd a tartóba. Ahogyan telik az edény, az ábrázolja a fizikai világban is, hogy mennyi mindenért lehetsz hálás.

8 – Gyakorold a szeretteiddel.

Oszd meg a háládat a vacsoraasztalnál. Nagyon jó kis rituálé, főleg, ha vannak gyermekeid. Érdemes pár alapszabályt is követni.

  • mindig új dolgot hozzatok fel
  • kapcsolódjon az aznapi eseményekhez
  • lehetőség szerint mindenki keressen saját örömforrást, kerüljétek az azonos pontokat, hogy minél több pozitív dologra derüljön fény

Nagyon sok előnye van annak, ha boldogan tekintesz vissza a napodra, és mivel a hála általánosságban is segít az alvásban, megéri este végezni a gyakorlatot. 

Akár barátok, család vagy szobatársak vagytok, jelöljetek ki egy időpontot, amikor megosztjátok a hálátokat egymással. Ez elősegíti a közelséget is azokkal az emberekkel, akikkel együtt élsz vagy dolgozol.

9 – A hálajárás.

Sétálj egyet, és figyelj meg mindent, amit látsz, tapasztalsz. Vedd észre a szépséget, az érzést ahogy lépsz, stb. Ez megnyugtatja az elmédet és örömöt ébreszt benned. Fókuszálj erre az érzésre, amit a hála kelt benned, a testedben és élvezd. 

10 – Írj levelet.

Küldj egy emailt csak úgy, szeretetből valakinek, aki kicsiben vagy nagyban megérintette a lelkedet. Bárki lehet, aki valamilyen szinten hatással volt az életedre – meséld el neki élményeidet vele kapcsolatosan.

11 – Kombináld a hálát és a megbocsátást.

Sok stressz öntudatlanul van jelen testünkben és elménkben, amit a harag és a fájdalom szül. Írj le valamit, ami bánt, vagy csak vedd észre a mérgedet, fájdalmadat. Hagyd, hogy átjárjon ez a negatív érzelem, aztán találd meg azt, ami kiváltotta, végül engedd el a negativitást. A megbocsátás beindítja az agy alfa hullámait, melyeket a nyugodt, koncentrált mentális állapothoz kapcsolnak.

A hola egy napi gyakorlat, mint a meditáció. Ahogy a meditáció is, az idő múlásával egyre természetesebbé válik.

Ne feledd, hogy amit a testedbe raksz, az hatással van arra, ami kijön belőle. Ebben az esetben a gondolataid teremtik a tapasztalt világodat. Ha hálát raksz bele, valószínű, hogy sokkal természetsebbé válik a pozitív gondolkodás is.

Megosztom:
Gilányi Attila
A kiteljesedés megszállottja vagyok. Sok évvel ezelőtt a saját életemre kerestem a megoldást, ma már azon dolgozom, hogy másokat is hozzásegíthessek ahhoz, hogy életük minden pillanata örömteli legyen.

Szólj hozzá!

Kategóriák

Legutóbbi bejegyzések

Csatlakozz Te is!
Csatlakozz több, mint 3000 VIP taghoz, hogy heti frissítéseket és különleges ajánlatokat kaphass!
Csatlakozz Te is!

Csatlakozz több, mint 10.000 VIP taghoz, hogy heti frissítéseket és különleges ajánlatokat kaphass!

Ez a weboldal a böngészési élmény tökéletesítése érdekében cookie-kat használ. A böngészés folytatásával hozzájárulsz ezek használatához. További információ